TURUL GOLYOPÁCS KLUB

kendama

KENDAMA

 
mi az a kendama?ajánlott oldalaktrükkökkülönlegességekgolyopács
 

Mi az a kendama?

A kendama nem csupán egy addiktív játék, egy látványos sport és a reflexek Rubik-kockája, hanem egy életérzés is. A szabadság, a lendület, az egyensúly, az egyszerűség, a pontosság és a kreativitás boldogsága és esztétikuma.

A kendama (golyopács) egy régi, több évszázados múltra visszatekintő japán játék. De ha még messzebbre megyünk a történelemben, a játék gyökerei Franciaországba vezetnek, ahol bilboquet néven ismert az ottani változata. Az alábbi, Gyermek bilboquet-val c. alkotást Jeanne Bole festette az 1870-es években.

A kendama az elmúlt pár évben egyre népszerűbb lett világszerte, de hazánkban még kevesen ismerik. Egy fa "kalapácsból" (ken) és egy hozzá madzaggal rögzített lyukas golyóból (tama) áll. Ezzel az egyszerű játékkal azonban megfelelő gyakorlással akár ezerféle, különböző nehézségű trükköt, mutatványt is végre lehet hajtani, a pár óra alatt megtanulhatóaktól a komoly felkészülést, zsonglőri képességeket igénylőekig.

Mire jó a kendama?

Fejleszti a kézügyességet, szem-kéz koordinációt, ezen kívül pedig kitartásra, összpontosításra, kreativitásra nevel. A trükkök ráadásul elég látványosak is, és más "extrém sportokkal" szemben lényegében veszélytelenek. Emellett ez egy hagyományos, valódi játék, mely akár az egész testet megmozgatja, és addig sem az okostelefont nyomkodjuk. Kendamázni lehet otthon és a szabadban, egyedül vagy társaságban, és a kisebb, csendesebb változatokkal még utazás vagy sorban állás közben is (a hagyományos méretű, nagyobb kendamák "kopogása" esetleg zavaró lehet csendesebb környezetekben).

Tényleg egyre népszerűbb a kendama?

Igen, a "kendama" szóra irányuló Google-keresések száma (a Google trends weboldal alapján) például így nő évről évre:

Kendama témában a YouTube-on több mint százezer videó található (mint például ez, vagy akár egész YouTube csatornák), melyek fele az elmúlt egy évben került fel a videómegosztóra.

Hol találok még olyanokat, akiket érdekel a kendama?

Például a kendama topikban, és a Turul Golyopács Klub Facebook csoportban. A Turul Golyopács Klubról ide kattintva tudhatsz meg többet.

* * *

Turul Golyopács Klub - minden, ami kendama!
Csetneki Sándor, 2015.